top of page
Search

Freelanceri ehk vabakutselise ettevõtlusvorm: FIE vs OÜ

Freelancer ehk vabakutseline loovisik on isik, kes on iseendale tööandja ning kes pakub oma tooteid või teenuseid ilma püsiva töösuhteta. Sellised ametid on näiteks kunstnik, kirjanik, käsitööline, fotograaf või turundaja, kuid ka põllumees või metsaomanik. Üldistatumalt võib vabakutselisena käsitleda kõiki neid isikuid, kes töötavad mitmete erinevate, ajutiste ja juhuslike tegevusvormide raames kindla valdkonna raames, välja arvatud töö avalikus teenistuses.


Nii nagu igal töö eest tasu saajal, on ka vabakutselisena töötaval isikul kohustus oma äritegevus äriregistrisse kanda ning saadavalt tulult arvestada makse. Kui vabakutseline ei vali sobivat ettevõtlusvormi, võib see kaasa tuua mitmeid õiguslikke probleeme, näiteks:

  1. Maksuprobleemid: Kui vabakutseline ei ole registreeritud FIE-na ega OÜ-na, võib ta teenitud tulu deklareerimata jätta. See võib viia maksuprobleemideni, sealhulgas trahvide ja intressideni.

  2. Vastutus puudub: Kui vabakutseline ei vali ettevõtlusvormi, vastutab ta oma isikliku varaga kõigi ettevõtlusega seotud kohustuste eest. See tähendab, et kui midagi läheb valesti, võib tema isiklik vara olla ohus.

  3. Töö mustalt: Kui vabakutseline ei registreeri end FIE-na ega OÜ-na, võib ta teha tööd “mustalt”, st ilma ametliku lepinguta. See võib kaasa tuua õiguslikke tagajärgi ja raskusi teenuste eest tasumisel kuid ka tasu saamisel.

  4. Sotsiaalsete garantiide puudumine: Vabakutseliste töötasud võivad olla ebaregulaarsed, seetõttu täna kehtivate reeglite järgi ei pruugi olla neile garanteeritud sotsiaalseid garantiisid sarnaselt töölepingu alusel töötavate regulaarse sissetulekuga isikutega. Sotsiaalsed garantiid on eelkõige sotsiaalvaldkonna tagatised nagu ravikindlustus, pensionikindlustus, töötuskindlustus ja nendest tulenevaid hüvesid nagu arstiabi, haigushüvitised, vanemahüvitis, vanaduspension või töötuskindlustushüvitis.


FIE ehk füüsilisest isikust ettevõtja

FIE-ks registreerimine on lihtne ja kiire protsess. See sobib eelkõige spetsiifiliste valdkondade väikeettevõtjatele, näiteks käsitöölistele ja põllumeestele. FIE-l on aga suur vastutus – kogu isikliku varaga vastutatakse ettevõtluses tekkivate kohustuste eest. Kui ettevõte ebaõnnestub, peab asutaja oma raha kasutama võlgnevuste tasumiseks. FIE ei pea esitama iga-aastast majandusaasta aruannet, vaid ainult tuludeklaratsiooni, kuid samas on FIE sissetulek maksustatud täies ulatuses.


Praktiline näide: Õmbleja, kes soovib vabakutselisena tegutseda, võib valida FIE vormi. Ta saab kohe alustada oma tööga ilma suurema bürokraatiata.


OÜ ehk osaühing

Osaühingu asutamisel tuleb luua põhikiri, tasuda 265 eurone riigilõiv ja maksta osakapitali sissemakse (alates 2023.a võib minimaalne sissemakse olla 0,01 eurot). OÜ sobib hästi neile, kes soovivad pikemas perspektiivis ettevõtlust arendada ja kellel on suuremad tulevikuplaanid. Osanikud vastutavad osakapitali väärtuses, mitte oma isikliku varaga.


Osühingul on majandusaasta aruande esitamise kohustus ning kui ettevõttes on töötajaid, siis tuleb iga kuu 10. kuupäevaks esitada Maksu- ja Tolliametile töötasu ja sotsiaalmaksu deklaratsioon (TSD) ning tasuda maksud. Kui osaühingu käive on enam kui 40 000 eurot aastas, tuleb ettevõte registreerida käibemaksukohuslasena ning iga kuu 20. kuupäevaks esitada ka käibedeklaratsioon.


Praktiline näide: Kui plaanid asutada oma turundusagentuuri, siis on osaühing parem variant. OÜ võimaldab agentuuril laieneda ja kaasata uusi osanikke. Kui soovite tulevikus meeskonda suurendada või uusi projekte alustada, on OÜ paindlikum. Lisaks annab OÜ agentuurile professionaalsema ja usaldusväärsema maine, mis võib klientide ja koostööpartnerite jaoks olla oluline.


Kokkuvõte

Kokkuvõtvalt sõltub valiku tegemine füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) ja osaühingu (OÜ) vahel paljudest olulistest teguritest. Üks peamisi kaalutlusi peaks olema sinu ettevõtte tegevussuund. Näiteks, kui soovid alustada väikest ettevõtet üksi ja tegeleda peamiselt teenuste pakkumisega, võib FIE olla sobiv valik, kuna see on lihtsam ja odavam asutada ning vähem formaalsusi nõudev. Teisalt, kui plaanid kasvatada suuremat äri ja kaasata mitmeid osanikke või investorid, võib OÜ olla parem valik tänu oma paindlikkusele ja võimalusele eraldada isiklik ja ettevõtte vara.


Lisaks tegevussuunale mõjutavad valikut ka sinu tulevikuplaanid. Kui näed ettevõtte laienemist või rahvusvahelistumist, võib OÜ olla sobivam, kuna see võimaldab lihtsamalt kapitali kaasamist ja suuremat usaldusväärsust partnerite silmis. Samas, kui soovid pigem iseseisvalt ja väiksemas mahus tegutseda, võib FIE olla piisav valik.


Lõpuks, vastutus on oluline kaalutlus, kui valid FIE ja OÜ vahel. FIE puhul kannad kogu vastutust ettevõtte tegevuse eest isikliku vara ulatuses, samas kui OÜ korral on vastutus piiratud osakapitaliga ning isiklik vara on kaitstud. Seega, enne lõpliku otsuse langetamist kaalu hoolikalt kõiki neid aspekte ning vali see ettevõtlusvorm, mis sobib sulle kõige paremini ja toetab sinu ärieesmärke kõige tõhusamalt.

Comments


bottom of page