top of page
Search

Tasuta õigusabi Eestis: kuidas ja kellele?

Tasuta õigusabi on oluline teenus, mis tagab, et kõik inimesed, sõltumata nende majanduslikust olukorrast, saavad vajalikku juriidilist nõu ja abi. Eestis on seadusega kehtestatud, et vähekindlustatud abivajajatel, erivajadustega isikutel ja eakatel peab olema võimalus saada seaduses sätestatud juhtudel riigipoolset õigusabi ning seda pakuvad erinevad organisatsioonid koostöös Justiitsministeeriumiga. Käesolev artikkel käsitleb vähekindlustatud isikutel tasuta esmase õigusabi saamise võimalusi.


Kes saavad tasuta õigusabi?

Tasuta õigusabi on kättesaadav kõigile Eestis elavatele inimestele, kelle keskmine brutosissetulek on kuni 1200 eurot kuus (k.a). Erandiks on lapse õigusi puudutavad perekonnaasjad (elatise nõudmine, suhtluskorra küsimused, hooldusõigus), mille puhul on sissetuleku piirmäär kuni 2000 eurot (k.a). Sissetuleku ülempiiri nõue ei kehti erivajadustega inimeste ja eakate õigusnõustamise puhul, mida korraldavad Puuetega Inimeste Koda ja Eesti Pensionäride Ühenduste Liit.


Kuidas tasuta õigusabi taotleda?

2024. a seisuga pakub riigi toetatud 2 tundi tasuta õigusnõustamist OÜ HUGO ning nõustamise taotlemiseks tuleb pöörduda HUGO legal poole, sõlmida kliendileping ning tasuda lepingutasu 5 eurot. Kõigile, kes vastavad tasuta õigusabi saamise tingimustele, pakutakse esimesed 2 tundi õigusabi tasuta. Järgmise kuni 3 tunni eest tuleb maksta soodushinda 45,75€ tunnis. Perekonnaasjades on soodushinnaga tundide arv 10. Nõustamist pakutakse nii videosilla, e-posti kui ka kontoris kohtumise teel.


Millist õigusabi pakutakse?

Õigusabi pakutakse peaaegu kõikides juriidilistes küsimustes, välja arvatud mõned erandid. Klientidele antakse nõu erinevates menetlustes, aidatakse koostada dokumente ja suhelda ametiasutustega. Alates 20. veebruarist 2021 ei saa enam kasutada riigi toetust õigusalaseks esmanõustamiseks kohtus esindamise ja kohtudokumentide koostamise jaoks. Erandiks on lapse õigusi puudutavad perekonnaasjad ja maksekäsu kiirmenetluse avaldused, mille puhul on kohtus esindamine endiselt lubatud.


Kohtus esindamise jaoks on vaja taotleda riigi õigusabi. Riigi õigusabi seisneb selles, et menetluses, milles isik osaleb, esindab ja nõustab teda Eesti Advokatuuri poolt määratud advokaat. Õigusabi eest tasub esialgu riik, kuid see ei tähenda tingimata tasuta teenust. Näiteks võidakse õigusabi määramisel panna õigusabi saajale kohustus hüvitada õigusabikulud sõltuvalt kohtuvaidluse tulemusest osaliselt või täielikult pärast kohtuvaidluse lõppu. Riigi õigusabi antakse järgnevates menetlustes:

  • kohtueelses menetluses (tsiviil-, kriminaal- ja väärteoasjades);

  • kohtumenetlustes (tsiviil-, kriminaal-, väärteo- ja haldusasjades);

  • täitemenetluses;

  • haldusmenetluses;

  • teistmismenetluses;

  • õigusdokumendi koostamises või muus õigusalases nõustamises või esindamises.


Kui tekib vajadus õigusabi järele, on oluline teada, et vastavate organisatsioonide poole pöördumine on lihtne ja konfidentsiaalne. Nende professionaalsete nõustajate abiga saate selgitusi seadustest, nõuandeid oma õiguste kohta ning abi õiguslike dokumentide koostamisel või vaidluste lahendamisel. Ärge kartke küsida abi, sest õigeaegne ja asjatundlik juriidiline nõustamine võib olla otsustav tegur keeruliste olukordade lahendamisel.

Comments


bottom of page